Nad slovenským zjazdom na divokej vode sa zmráka

30.10.2013 Žilina

Žilina 30. októbra (TASR) - Nad slovenským zjazdom na divokej vode sa zmráka a rysuje sa definitívny koniec slávnych čias. V armádnej Dukle sa rozlúčili definitívne s deblovkami Jánom Šutekom - Štefanom Gregom a Matúšom Kunhartom - Petrom Šoškom. V športovej praxi táto zmena znamená, že skončili na pozíciách profesionálnych športovcov, ďalej síce budú pod hlavičkou Dukla Žilina v kariére pokračovať, no už len so štatútom zmluvných športovcov, čo potvrdili v stredu svojimi podpismi pod novou zmluvou.

Deblisti prichádzajú o pravidelný plat športových inštruktorov i zabezpečenie prípravy. Päťnásobný majster sveta v hliadkach a sedemnásobný európsky šampión, v tomto roku bronzový v slovinskom Bovci v dlhej klasike Ján Šutek sa obáva, že je to rana priamo do srdca a že môže znamenať aj úplný koniec zjazdu na divokej vode na Slovensku. "A nielen zjazdu, ale všetkých neolympijských športov, ktoré sú naozaj na odstrel," povedal. "Nám sa výrazne mení situácia. Síce sme si už povinné roky v armáde odslúžili, vyzliekame teraz uniformy, ja rovnošatu rotmajstra a Števo desiatnika. Na miestach športových inštruktorov sme v armádnom stredisku pôsobili 16 rokov, teraz sme podpísali štatút zmluvných športovcov."

Čo pozícia zmluvných športovcov prinesie, Ján Šutek len odhaduje. "Sami sme zvedaví, čo nastane. Ešte dobre, že pod hlavičkou Dukly zostávame a že nám teda nezoberú lode, v opačnom prípade by sme okamžite úplne so zjazdom skončili. Úvahy o tom, že by sme pôsobili pod hlavičkou iného klubu nie sú namieste, pretože by sme sa hneď aj opýtali akého a kde ho nájsť."

Ďalšia sezóna bude pre slovenských deblistov testovacia, či vôbec zvládnu nároky na prípravu a výjazdy. Ján Šutek len dúfa, že nejaké financie by na základe novej zmluvy ešte mohli na sústredenia získať. "O konkrétnej čiastke sa v zmluve nehovorí, ani sa táto podpora neodmieta, takže uvidíme," dodal Ján Šutek.

Koniec zjazdárských 'básnikov' na Slovensku sa podľa všetkého neodvratne blíži. Po tom, čo sa v tomto roku definitívne s kariérou rozlúčili jedenásťnásobní majstri sveta a s rovnakým počtom zlatých medailí na ME Jaroslav Slučik - Vladimír Vala, utŕžil vodný zjazd ďalší úder, ktorý ťažko predýcha.
 

Vyberte región